Składniki
- 1,5 kg surowego boczku
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- przyprawa do mięs Knorr
- majeranek
- czosnek granulowany
- sól,pieprz
Przygotowanie
- Boczek ponakłuwać nożem i powkładać połówki ząbków czosnku.Natrzeć solą,pieprzem,przyprawą do mięs,czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Na wierzch poukładać półplasterki cebuli.Odstawić do lodówki na noc.
- Boczek włożyć do naczynia żaroodpornego,podlać szklanką wody.Piec ok.1,5godz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.Pod koniec pieczenia naczynie można otworzyć żeby boczek ładnie się przyrumienił.
źródło: http://smaker.pl/przepis-boczek-pieczony,117647,marika86.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz