Składniki na farsz chinkali:
0,5 kg pieczeni wołowej
0,5 kg tłustej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i tyle samo płatków chili
pół pęczka kolendry
sól do smaku
200-300 ml wody
Przygotowanie:
Mięso zmielić razem z czosnkiem i cebulą, dodać przyprawy, posiekaną kolendrę i dobrze wymieszać. Do farszu dodać zimną wodę i ponownie wymieszać.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 łyżka soli
450 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Sól wymieszać w wodzie, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno być twarde i gładkie (nawet 3 razy twardsze niż ciasto na polskie pierogi). Uformować je w wałek o średnicy około 5 cm, zawinąć w folie spożywczą albo reklamówkę i zostawić w temperaturze pokojowej na około 1/2 godziny. Po tym czasie pokroić ciasto na 1 cm krążki i rozwałkowywać na cienkie placki. Do każdego placka włożyć dużą łyżkę farszu i zawinąć w formie sakiewki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż pod palcem poczujemy, że ciasto jest już miękkie. Podawać posypane pieprzem. Chinkali powinno się jeść bez sztućców, by nie wylał się z nich rosół który powstaje w środku.
źródło: http://kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Chinkali-i-inne-przysmaki-kuchni-gruzinskiej,wid,18490514,wiadomosc.html?ticaid=1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz