Składniki
- Mąka pszenna 300 g
- Masło 200 g
- Cukier puder 100g
- Żółtka 2 sztuki
- Jabłka 4-5 sztuk
- Woda 1/3 szklanki
- Cynamon 3 łyżeczki
- Goździki mielone 1 łyżeczka
- Olejek waniliowy 1 łyżeczka
- Miód 2 łyżki
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Na początku przygotuj kruche ciasto. Masło pokrój na małe kawałki, rozetrzyj z cukrem i mąką. Następnie wbij jajka i zagnieć. Gotowe ciasto odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
- Podczas gdy ciasto się chłodzi obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 4 części (dosyć małe kawałki). Włóż je na patelnię, zalej wodą, dodaj soku z cytryny i gotuj aż jabłka zmiękną. Następnie dodaj miodu, przypraw i gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły. Spróbuj odparować większość wody.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim wcześniej natłuszczoną blachę. Jeśli chcesz to odłóż trochę ciasta, żeby później wykonać na wierzchu kratkę. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, wyłóż folią i grochem i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij je z piekarnika, pozbądź się folii z grochem i umieść w nim farsz. Na górze zrób kartkę, wycinając około 2cm paski z reszty ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz jeszcze około 30 minut w tej samej temperaturze.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-z-jablkami,117632,anwen.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz