sobota, 3 września 2016

Sernik cantuccini

Desery

Składniki

  • 350g ciastek cantuccini z czekoladą
  • 70g masła
  • 750g zmielonego chudego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 100g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 50ml ajerkoniaku
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 100-150g białej czekolady
  • 1-1,5 łyżki oleju
  • 50g pokrojonych migdałów
  • kilka całych migdałów

Przygotowanie

 
  1. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. 200g ciastek cantuccini pokruszyć drobno (ale nie na pył) w blenderze. Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe połączyć z ciastkami. Masą wyłożyć dno tortownicy, lekko dociskając. Wstawić do lodówki.
  3. Twaróg zmiksować krótko z mascarpone, dodając cukier puder, jajka, ajerkoniak i budyń.
  4. Pozostałe ciastka (150g) połamać i wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć do tortownicy.
    Sernik piec ok. godziny. W połowie czasu pieczenia można go przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie przyrumienił. Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć i ostudzić całkowicie. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
  5. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Pokrojone migdały uprażyć na suchej patelni. Czekoladą posmarować sernik i ozdobić migdałami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-cantuccini,117644,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz