Składniki
- 350g ciastek cantuccini z czekoladą
- 70g masła
- 750g zmielonego chudego twarogu
- 250g mascarpone
- 100g cukru pudru
- 4 jajka
- 50ml ajerkoniaku
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 100-150g białej czekolady
- 1-1,5 łyżki oleju
- 50g pokrojonych migdałów
- kilka całych migdałów
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- 200g ciastek cantuccini pokruszyć drobno (ale nie na pył) w blenderze. Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe połączyć z ciastkami. Masą wyłożyć dno tortownicy, lekko dociskając. Wstawić do lodówki.
- Twaróg zmiksować krótko z mascarpone, dodając cukier puder, jajka, ajerkoniak i budyń.
- Pozostałe ciastka (150g) połamać i wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć do tortownicy.
Sernik piec ok. godziny. W połowie czasu pieczenia można go przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie przyrumienił. Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć i ostudzić całkowicie. Wstawić na kilka godzin do lodówki. - Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Pokrojone migdały uprażyć na suchej patelni. Czekoladą posmarować sernik i ozdobić migdałami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-cantuccini,117644,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz