Składniki
- Frytki:
- 300g marchewki
- 300g pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- Dip:
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- łyżeczka ulubionych ziół
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Warzywa obieramy i kroimy w słupki - na kształt frytek. W misce mieszamy je razem z oliwą i ziołami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warzywa.
Pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami.
Pyszne frytki zajadamy maczając w czosnkowym sosie
źródło: http://smaker.pl/przepis-dietetyczne-frytki-z-marchewki-i-pietruszki-z-czosnkowym-dipem,117640,mimiwiki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz