sobota, 3 września 2016

Dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki z czosnkowym dipem

Przekąski

Składniki

  • Frytki:
  • 300g marchewki
  • 300g pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • Dip:
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • łyżeczka ulubionych ziół

Przygotowanie

 
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Warzywa obieramy i kroimy w słupki - na kształt frytek. W misce mieszamy je razem z oliwą i ziołami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warzywa.
    Pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. 
    Pyszne frytki zajadamy maczając w czosnkowym sosie
źródło: http://smaker.pl/przepis-dietetyczne-frytki-z-marchewki-i-pietruszki-z-czosnkowym-dipem,117640,mimiwiki.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz