Składniki
- Składniki na ciasto:
- mąki 35 dag
- mielona gorczyca 1/2 łyżeczki
- Jajo kurze 1 szt.
- Składniki na farsz:
- mięso wieprzowe mielone 1/2 kg.
- ziemniak surowy 2 szt.
- Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- bulion z kostki rosołowej 60 ml
- Cebula biała 1 szt.
- Chrzan tarty 1/2 łyżeczki
- Musztarda 1/4 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- jajko do smarowania
Przygotowanie
Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce.
W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać dużą szklanką kółka. Nakładać farsz,- zlepiać pierożki, ułożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Możemy również usmażyć pierożki na głębokim tłuszczu.
źródło: http://smaker.pl/przepis-czebureki-pierozki-smazone-w-glebokim-oleju-z-miesnym-farszem,117710,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz