środa, 7 września 2016

Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem

Dania główne

Składniki


Przygotowanie

 

  1. Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce.

    W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać dużą szklanką kółka. Nakładać farsz,
  2. zlepiać pierożki, ułożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, posmarować rozmąconym jajkiem.
  3. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Możemy również usmażyć pierożki na głębokim tłuszczu.
źródło: http://smaker.pl/przepis-czebureki-pierozki-smazone-w-glebokim-oleju-z-miesnym-farszem,117710,tradycyjna-kuchnia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz