piątek, 30 września 2016

Ciasteczka maślane bez proszku do pieczenia

Desery

Składniki

  • 600 g mąki krupczatki
  • 400 g miękkiego masła
  • 6 gotowanych żółtek
  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie

 
Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtka należy przetrzeć przez sitko. Podziel ciasto na części. Zostaw jedną część na stolnicy, a pozostałe ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp sporo mąki, bo ciasto będzie się kleić. Pamiętaj, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia dlatego należy je rozwałkować na grubość około 3-4 mm.
Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych.

Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min. 
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasteczka-maslane-bez-proszku-do-pieczenia,120367,rusty-fork.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz