Składniki
- 600 g mąki krupczatki
- 400 g miękkiego masła
- 6 gotowanych żółtek
- 200 g cukru pudru
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtka należy przetrzeć przez sitko. Podziel ciasto na części. Zostaw jedną część na stolnicy, a pozostałe ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp sporo mąki, bo ciasto będzie się kleić. Pamiętaj, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia dlatego należy je rozwałkować na grubość około 3-4 mm.
Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych.
Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.
Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych.
Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasteczka-maslane-bez-proszku-do-pieczenia,120367,rusty-fork.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz