Składniki
- 2 udka/nóżki z kaczki
- 3 średnie ziemniaki
- ok 1 łyżki mąki ziemniaczanej (dokładna ilość podana w przepisie)
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- Olej
- sól
- Pieprz
- słoik buraczków zasmażanych
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (żeby szybciej nam się ugotowały) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i robimy z nich puere.
- Ziemniaki ugniatamy na dnie garnka, by powstała z nich równa powierzchnia. Następnie dzielimy je nożem na 4 części. Jedną z części wyjmujemy łyżką i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą wcześniej 1 część ziemniaków, 1 jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej formujemy wałek i tniemy go na kwadraciki. Z nich formujemy kuleczki a w środku każdej z kuleczek palcem robimy dziurkę. Przekładamy je na papierowy ręcznik.
- Udka z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i na gorącym oleju układamy kaczkę (skórą do dołu). Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron, aż wytopi się z niej tłuszcz - łącznie około 20 minut. Gdy kaczka będzie gotowa, przekładamy ją na talerz i owijamy folią aluminiową, żeby odpoczęła i nie ostygła (na około 10 min).
- Buraczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich łyżkę masła. Podgrzewamy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.
- W małym rondelku rozpuszczamy pozostałe masło.
- Do garnka z wrząca, osoloną wodą wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i czekamy, aż wypłyną, powiększą się i staną bardziej pulchne. Dla pewności możemy wyjąć jednego i spróbować - jeśli nie czuć mąki, tzn. że są już gotowe.
- Wyjmujemy kaczkę z folii i układamy na talerzu. Obok kaczki kładziemy buraczki i kluski śląskie. Dziurki kluseczek wypełniamy roztopionym masełkiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kaczka-z-buraczkami-i-kluskami-slaskimi,119916,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz