Składniki
- Marynata : 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sół do smaku
- 1 kg filetów dorsza
- 2 łyżki oleju
- 2 słodkie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki curry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- pół litra bulionu warzywnego
- 300 g czarnych oliwek
- 4 strąki kolorowej papryki
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty połączyłem, wymieszałem z filetami dorsza. Odstawiłem do lodówki.
W głębokiej patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem posiekane cebule i czosnek. Dodałem curry i mielona paprykę. Smażyłem, aż intensywnie zapachniało. Wrzuciłem pomidory, bulion, osączone oliwki, wymieszałem, dusiłem ok. 10 min. Następnie dodałem pokrojone w grube paski papryki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusiłem jeszcze 15 minut, po tym czasie włożyłem dorsza w marynacie i dusiłem jeszcze ok. 7 minut. Delikatnie wymieszałem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
W głębokiej patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem posiekane cebule i czosnek. Dodałem curry i mielona paprykę. Smażyłem, aż intensywnie zapachniało. Wrzuciłem pomidory, bulion, osączone oliwki, wymieszałem, dusiłem ok. 10 min. Następnie dodałem pokrojone w grube paski papryki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusiłem jeszcze 15 minut, po tym czasie włożyłem dorsza w marynacie i dusiłem jeszcze ok. 7 minut. Delikatnie wymieszałem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-curry-z-dorsza-i-pomidorow,119913,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz