Składniki
- schab 50 dag
- brokuł
- pieczarki ok 30-40 dag
- cebula
- olej
- sól, pieprz, sos sojowy
- sos: bulion ok 1 l
- ser żółty 15 dag
- serek topiony 1 łyżka
- śmietana 18 %
- mąka
- papryka słodka
Przygotowanie
- 1. schab umyć, rozbić kotlety, posolić, popieprzyć, pokropić sosem sojowym, odstawić,
2. pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, na oleju podsmażyć chwilkę cebulę, dodać pieczarki, usmażyć, przyprawić,
3. ugotować brokuła,
4. na kotletach ułożyć łyżkę pieczarek, na nie po kawałku brokuła, zwinąć roladki, spiąć wykałaczką,
5. na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano, zdjąć na talerz,
6. na patelnię wlać bulion, wypłukać pozostały smak ze smażenia roladek, przelać do rondla, włożyć mięso, chwilę poddusić, wrzucić do sosu starty ser żółty, rozpuścić, zaprawić mąką ze śmietaną, doprawić, chwilę pogotować, uważając, żeby sos się nie przypalił
podawać z makaronem tagliatelle i np. sałatką z pomidorów, ogórków i rukoli
źródło: http://smaker.pl/przepis-roladki-brokulowo-pieczarkowe-w-sosie-serowym,117650,asia67.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz