niedziela, 4 września 2016

Roladki brokułowo-pieczarkowe w sosie serowym

Dania główne

Składniki

  • schab 50 dag
  • brokuł
  • pieczarki ok 30-40 dag
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • sos: bulion ok 1 l
  • ser żółty 15 dag
  • serek topiony 1 łyżka
  • śmietana 18 %
  • mąka
  • papryka słodka

Przygotowanie

 
  1. 1. schab umyć, rozbić kotlety, posolić, popieprzyć, pokropić sosem sojowym, odstawić,
    2. pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, na oleju podsmażyć chwilkę cebulę, dodać pieczarki, usmażyć, przyprawić, 
    3. ugotować brokuła,
    4. na kotletach ułożyć łyżkę pieczarek, na nie po kawałku brokuła, zwinąć roladki, spiąć wykałaczką,
    5. na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano, zdjąć na talerz,
    6. na patelnię wlać bulion, wypłukać pozostały smak ze smażenia roladek, przelać do rondla, włożyć mięso, chwilę poddusić, wrzucić do sosu starty ser żółty, rozpuścić, zaprawić mąką ze śmietaną, doprawić, chwilę pogotować, uważając, żeby sos się nie przypalił

    podawać z makaronem tagliatelle i np. sałatką z pomidorów, ogórków i rukoli

źródło: http://smaker.pl/przepis-roladki-brokulowo-pieczarkowe-w-sosie-serowym,117650,asia67.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz