niedziela, 11 września 2016

Gołąbki bez zawijania

Dania główne

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1/3 szklanki suchego ryżu (można dodać więcej)
  • półtorej szklanki drobno poszatkowanej młodej kapusty (również można dodać więcej, jeżeli ktoś lubi)
  • przyprawy do smaku np. przyprawa do mięsa mielonego lub dań z kapusty
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ziele angielskie (3), listek laurowy
  • Koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • mąka pszenna

Przygotowanie

 
Do mięsa dodajemy ugotowany na miękko ryż, poszatkowaną kapustę, kaszę mannę, wszystkie przyprawy oraz jajko. Wyrabiamy masę i formujemy lekko podłużne kotleciki.
Układamy je w pojemniku żaroodpornym.
Teraz czas na sos pomidorowy.
Do rondelka wlewamy taką ilość wody, aby po wlaniu jej do pojemnika żaroodpornego sos pokrył wszystkie kotlety.
Zagotowujemy wodą, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie i listek. Można także dodać starkowaną marchewkę.
W oddzielnym kubku wlewamy do połowy zimną wodę, do niej 2-3 łyżki mąki pszennej ( w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać). Mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek.

Kiedy woda w rondelku zacznie wrzeć, zalewamy do niej zimna wodę z mąką i dokładnie mieszamy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotlety i całość wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanym do 200’C. Zapiekamy ok 40 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-golabki-bez-zawijania,120030,kreatywnieproste.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz