niedziela, 4 września 2016

Placki z cukini

Dania główne

Składniki


Przygotowanie

 
Cukinie umyć, odkroić piętki i przekroić wzdłóż na połowy. Łyżką wydrążyć miękkie gniazna nasienne, aby pozostał sam soczysty miąższ. Następnie cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach do większej miski - ja wykorzystałem elektryczną maszynkę do mielenia z nakładką do tarcia. Następnie startą cukinię osolić, dokładnie wymieszać i odczekać aż zmięknie i puści sok. Po około 15 minutach odlać powstały sok i dodatkowo odcisnąć cukinię. Pieczarki obrać, umyć i również zetrzeć na dużych oczkach
Cebulę kroimy w drobną kostkę (nie trzeć na tarce z pozostałymi składnikami, gdyż tarcie zmasakruje nam cebulę, która puści sok i zbyt rozwodni nam ciasto).
Do miski z cukinią dodajemy wiórka pieczarek, cebulę w kostce, mąkę oraz wbijamy jaja. 
Na tym etapie dodajemy również posiekany koperek (niezbyt drobno, ja pokroiłem pęczek jednokrotnie, bez siekania!), oraz pozostałe przyprawy - jalapeno, oregano i czosnek niedźwiedzi.
Całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, aby wszystkie frakcje równomiernie się połączyły i stanowiły dość rzadką całość.
Średniej wielkości placuszki formujemy w dłoni i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodatkowo spłaszczamy na patelni formując cienki placek. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, po czym wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.
Gotowe placuszki serwujemy na gorąco z łyżką schłodzonego jogurtu naturalnego. Są wyśmienite!

źródło: http://smaker.pl/przepis-placki-z-cukini,117648,kameron.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz