Składniki
- 1 kg schabu
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- szczypta wegety
- 1 kostka bulionowa
- Pieprz
- 1 litr wody
- 3 łyżki mąki przennej
- Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm.
Lekko rozbijamy tłuczkiem z obydwu stron.
Następnie obsmażamy aż mięso się "zamknie" i przekładamy do garnka. - Całość zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i majeranek.
Gdy zacznie się gotować wrzucamy kostkę bulionową i szczyptę wegety.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż mięsko zmięknie.
Następnie doprawiamy pieprzem.
Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do wywaru.
Mieszamy aż sos zgęstnieje i czekamy aż zacznie się gotować od czasu do czasu mieszając.
Wyłączamy ogień.
źródło: http://smaker.pl/przepis-duszony-schab-w-sosie-wlasnym,117707,bellapi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz