Składniki
- 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony)
- szczypta grubo mielonej papryczka chili
- grubo zmielony świeży pieprz
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- świeży tymianek(ewent. suszony)
- łyżka oliwy (może być smakowa)
- bagietka
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem z pudełek i zamoczyć spód opakowania w wodzie na 5 min. To zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się drewna. W międzyczasie ser odpakowałem z papieru. Wyciąłem ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając mały rant, tak aby ser się nie wylał. W miękki środek sera wcisnąłem kawałki czosnku, chili i świeżych ziół. Posypałem pieprzem.
Ser ułożyłem ponownie na papierze a ten włożyłem z serem do drewnianego opakowania. Papier pozostawiłem odwinięty. Wstawiłem tak przygotowany do piekarnika na środkową blaszkę. Zapiekałem około 20 min. Posypałem świeżymi ziołami.
Podawałem w foremce tak jak był pieczony polany oliwą. Do tego bagietkę, którą maczamy w ciekłym serze.
Ser ułożyłem ponownie na papierze a ten włożyłem z serem do drewnianego opakowania. Papier pozostawiłem odwinięty. Wstawiłem tak przygotowany do piekarnika na środkową blaszkę. Zapiekałem około 20 min. Posypałem świeżymi ziołami.
Podawałem w foremce tak jak był pieczony polany oliwą. Do tego bagietkę, którą maczamy w ciekłym serze.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zapiekany-camembert,117748,obserwator.htm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz