niedziela, 11 września 2016

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Desery

Składniki

  • Ciasto:
  •  2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • Kruszonka:
  • mas 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie

 
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 ºC 
źródło:  http://smaker.pl/przepis-muffinki-z-rabarbarem-i-kruszonka,117762,dagita.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz