Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- 2-3 łodygi rabarbaru
- Kruszonka:
- mas 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Przygotowanie
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 ºC
źródło: http://smaker.pl/przepis-muffinki-z-rabarbarem-i-kruszonka,117762,dagita.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz