niedziela, 11 września 2016

Racuszki z jabłkami na maślance

Desery

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 300 ml naturalnej maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • DODATKI
  • 2 małe jabłka
  • cukier puder (do posypania)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

 
Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną wsypujemy do miksera, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i miksujemy wszystko do odpowiedniego połączenia składników
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką lub małą chochelką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem.

* Możemy użyć cukru pudru przygotowanego z cukru waniliowego, a także cukru pudru z dodatkiem cynamonu.
Gotowe racuszki serwujemy jako deser lub słodkie danie główne.
Racuszki świetnie komponują się także ze słodkim jogurtem lub świeżymi owocami.

źródło: http://smaker.pl/przepis-racuszki-z-jablkami-na-maslance,117723,futka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz