sobota, 3 września 2016

Proste ciacho kokosowe

Desery

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina cukru pudru do oprószenia ciasta

Przygotowanie

 
  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24-26cm lub prostokątną formę smarujemy masłem, po czym wykładamy papierem do pieczenia.
    Puszkę mleka kokosowego dokładnie wytrząsamy przed otwarciem, aby połączyć warstwę śmietanki i wody w jednolity płyn. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, zresztą tak, jak reszta potrzebnych składników.
  2. ROBIMY CIASTO

    W dużej misce łączymy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem przesiewamy.
    W osobnej misce, a najlepiej makutrze, ucieramy za pomocą miksera miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy stopniowo po jednym jajku i łączymy wszystko, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy mamy pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko kokosowe, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite ciasto. Na samym końcu dosypujemy do masy wiórki kokosowe i rozprowadzamy je dokładnie, już za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatuły.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. 
  3. PIECZEMY CIASTO

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut. Najlepiej będzie, jeśli po 40 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Wierzch powinien pięknie się zarumienić, a nasze nozdrza powinien zaatakować intensywny, maślano-kokosowy aromat, uruchamiający niebezpieczne ślinianki.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub pałaszować na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
źródło:  http://smaker.pl/przepis-proste-ciacho-kokosowe,117643,annapiedziak.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz