sobota, 3 września 2016

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki

  • Na ciasto:
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka starta z 1 cytryny, posiekana drobno
  • 100 g rodzynek
  • 200 g marchewek, obranych i startych na tarce
  • masło do wysmarowania formy
  • Na polewę:
  • 150 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
  • 3 łyżki masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok i skórka z połowy cytryny

Etapy przygotowania

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i nasmarować formę masłem. Wymieszać masło z cukrem i jajkami. Ucierać kilka minut aż składniki dobrze się połączą i masa zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie.
     
  • 2
    W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z sodą, solą, cynamonem, gałką muszkatołową i skórką cytrynową. Połączyć obie masy ze sobą mieszając delikatnie. Następnie dodać rodzynki, marchewki i zamieszać. Przelać powstałą masę do formy i wyrównać jej powierzchnię.
     
  • 3
    Wstawić do piekarnika na 30 minut a następnie wyjąc i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać wszystkie składniki na polewę przy pomocy miksera i posmarować nimi ostudzone ciasto. Podawać gdy polewa zastygnie.


źródło:  http://gotowanie.onet.pl/przepisy/ciasto-marchewkowe,117292.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz