- Na ciasto:
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki razowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka starta z 1 cytryny, posiekana drobno
- 100 g rodzynek
- 200 g marchewek, obranych i startych na tarce
- masło do wysmarowania formy
- Na polewę:
- 150 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
- 3 łyżki masła
- 200 g cukru pudru
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i nasmarować formę masłem. Wymieszać masło z cukrem i jajkami. Ucierać kilka minut aż składniki dobrze się połączą i masa zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie.
- 2W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z sodą, solą, cynamonem, gałką muszkatołową i skórką cytrynową. Połączyć obie masy ze sobą mieszając delikatnie. Następnie dodać rodzynki, marchewki i zamieszać. Przelać powstałą masę do formy i wyrównać jej powierzchnię.
- 3Wstawić do piekarnika na 30 minut a następnie wyjąc i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać wszystkie składniki na polewę przy pomocy miksera i posmarować nimi ostudzone ciasto. Podawać gdy polewa zastygnie.
źródło: http://gotowanie.onet.pl/przepisy/ciasto-marchewkowe,117292.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz