Składniki
- Krakersy solone - 2 duże paczki
- Mleko zwykłe - 5 szklanek po 250 ml
- Budyń waniliowy - 2 torebki
- Żółtka jaja kurzego - 4 sztuki
- Cukier - 1 szklanka
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Cukier wanilinowy - 2 torebki
- Zapach waniliowy
- Polewa czekoladowa - 1 kubeczek śmietanki Piątnica 200 g i 2 czekolady z drobnymi orzechami
- Cukier puder do posypania w wersji bez polewy
- Masło - 1 kostka ( może być margaryna )
Przygotowanie
- Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy krakersy. Następnie do rondelka wlewamy 4 szklanki mleka, masło i szklankę cukru zwykłego oraz 2 torebki cukru waniliowego oraz zapach. Gotujemy na średnim gazie. Po zagotowaniu mleko z dodatkami można wyłączyć aby nie wykipiało.
- W jednej szklance mleka miksujemy mąkę z żółtkami oraz budyniami i wlewamy do gotującego mleka z pozostałymi składnikami energicznie mieszając drewnianą łyżką ( mi tak wygodnie ) aby nie było grudek.
- Gotowy, gorący budyń wylewamy na krakersowy spód i przykrywamy warstwą ciastek.
- W oryginalnym przepisie gotowe, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- U mnie wersja z polewą czekoladową. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy połamane na dowolne kawałki czekolady z drobnymi orzechami. Gotujemy na średnim gazie do momentu zgęstnienia polewy. Gorącą wylewamy na ciasto.
Napoleonkę kroimy na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce
źródło: http://smaker.pl/przepis-napoleonka,117676,mcdusia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz