środa, 7 września 2016

Napoleonka

Desery

Składniki

  • Krakersy solone - 2 duże paczki
  • Mleko zwykłe - 5 szklanek po 250 ml
  • Budyń waniliowy - 2 torebki
  • Żółtka jaja kurzego - 4 sztuki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy - 2 torebki
  • Zapach waniliowy
  • Polewa czekoladowa - 1 kubeczek śmietanki Piątnica 200 g i 2 czekolady z drobnymi orzechami
  • Cukier puder do posypania w wersji bez polewy
  • Masło - 1 kostka ( może być margaryna )

Przygotowanie

 
  1. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy krakersy. Następnie do rondelka wlewamy 4 szklanki mleka, masło i szklankę cukru zwykłego oraz 2 torebki cukru waniliowego oraz zapach. Gotujemy na średnim gazie. Po zagotowaniu mleko z dodatkami można wyłączyć aby nie wykipiało.
  2. W jednej szklance mleka miksujemy mąkę z żółtkami oraz budyniami i wlewamy do gotującego mleka z pozostałymi składnikami energicznie mieszając drewnianą łyżką ( mi tak wygodnie ) aby nie było grudek.
  3. Gotowy, gorący budyń wylewamy na krakersowy spód i przykrywamy warstwą ciastek.
  4. W oryginalnym przepisie gotowe, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
  5. U mnie wersja z polewą czekoladową. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy połamane na dowolne kawałki czekolady z drobnymi orzechami. Gotujemy na średnim gazie do momentu zgęstnienia polewy. Gorącą wylewamy na ciasto.

    Napoleonkę kroimy na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce 

źródło: http://smaker.pl/przepis-napoleonka,117676,mcdusia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz