niedziela, 11 września 2016

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Desery

Składniki

  • 2-3 gruszki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g + 25g gorzkiej czekolady
  • 125g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150ml śmietany 18%
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie

 
  1. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym i polać gruszki. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
  3. W międzyczasie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, a następnie ostudzoną czekoladę. Mąkę i proszek wymieszać i przesiać. Mąkę dodawać na przemian ze śmietaną do masy czekoladowej.
  4. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i poukładać na wierzchu gruszki. Piec ok. 60-70 minut.
  5. Dżem rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować nim ciepłe ciasto. Pozostawić do ostudzenia.
  6. Pozostałą czekoladę (25g) rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić nią ostudzone ciasto
źródło: http://smaker.pl/przepis-czekoladowe-ciasto-z-gruszkami,117724,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz