Składniki
- 2-3 gruszki
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 100g + 25g gorzkiej czekolady
- 125g miękkiego masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150ml śmietany 18%
- 2 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie
- Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym i polać gruszki. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
- W międzyczasie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, a następnie ostudzoną czekoladę. Mąkę i proszek wymieszać i przesiać. Mąkę dodawać na przemian ze śmietaną do masy czekoladowej.
- Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i poukładać na wierzchu gruszki. Piec ok. 60-70 minut.
- Dżem rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować nim ciepłe ciasto. Pozostawić do ostudzenia.
- Pozostałą czekoladę (25g) rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić nią ostudzone ciasto
źródło: http://smaker.pl/przepis-czekoladowe-ciasto-z-gruszkami,117724,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz