piątek, 2 września 2016

Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami

Zupy

Składniki

  • 400 g kości wieprzowych
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki ryżu
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
  1. Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Wywar przecedzamy przez gazę. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

    Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając.

    Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym koperkiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-ogorkowa-z-ryzem-i-ziemniakami,117622,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz