Składniki
- 400 g kości wieprzowych
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki ryżu
- 500 g ogórków kiszonych
- 2 łyżki śmietany 18%
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Wywar przecedzamy przez gazę. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając.
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-ogorkowa-z-ryzem-i-ziemniakami,117622,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz