poniedziałek, 5 września 2016

Szczawiowa na wędzonych żeberkach

Zupy

Składniki

  • 0,5 kg świeżego szczawiu
  • 0,5 kg żeberek wędzonych
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 2 żółtka
  • 4 jajka na twardo
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • 50 g masła
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

 
  1. Gotujemy 2 litry wody i dodajemy żeberka wędzone oraz marchew. Gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie. Następnie myjemy szczaw. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut pod przykryciem a następnie dodajemy do wywaru. Mieszamy żółtka oraz śmietanę. Ostrożnie wlewamy do zupy, aby śmietana się nie zważyła. Zagotowujemy. Dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i posypujemy zieloną pietruszką.
 

Twoje notatki do przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz