Szczawiowa na wędzonych żeberkach
Składniki
- 0,5 kg świeżego szczawiu
- 0,5 kg żeberek wędzonych
- 100 ml śmietany słodkiej
- 2 żółtka
- 4 jajka na twardo
- 1 marchew
- 1 łyżeczka cukru
- Sól
- Pieprz
- 50 g masła
- Natka pietruszki
Przygotowanie
- Gotujemy 2 litry wody i dodajemy żeberka wędzone oraz marchew. Gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie. Następnie myjemy szczaw. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut pod przykryciem a następnie dodajemy do wywaru. Mieszamy żółtka oraz śmietanę. Ostrożnie wlewamy do zupy, aby śmietana się nie zważyła. Zagotowujemy. Dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i posypujemy zieloną pietruszką.
Twoje notatki do przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz