Składniki
- 1 kg kapusty
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg kiełbasy (lub więcej)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 440 ml piwa Guinness
- 2 szklanki wody
- garść suszonych grzybów
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna jałowca
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Ja gotowanie bigosu rozłożyłam sobie na dwa dni. Na drugi dzień kroimy kiełbasę w półplasterki i smażymy do zrumienienia. Dodajemy ją do kapusty, razem z piwem, koncentratem, cząbrem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, gotujemy znowu 1,5 godziny. Pod koniec gotowania spróbujcie czy wszystko gra. Jeżeli jest mało słony - dodajcie sól, za mało kwaśny - dodajcie sok z kiszonej kapusty, itd. I pilnujcie go podczas gotowania, żeby się nie spalił. W razie potrzeby dolewajcie wody.
źródło: https://smaker.pl/przepis-bigos-z-kielbasa-i-ciemnym-piwem,156163,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz