Składniki
- filety rybne- 1 kg (u mnie morszczuk)
- panierka:
- mąka pszenna
- Jajo kurze
- Bułka tarta
- warzywa:
- Marchew- 50 dag
- Pietruszka- 50 dag
- Seler zwyczajny- 50 dag
- Cebula biała- 5 szt.
- Liść laurowy- 4 szt.
- Ziele angielskie- 5 szt.
- Ketchup- 10 łyżek
- Koncentrat pomidorowy- 10 łyżeczek
- ponadto:
- Sól- do smaku
- Pieprz- do smaku
- Cukier- do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Filety podziel na mniejsze kawałki. Z każdej strony posyp solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na tłuszczu. Dodaj resztę warzyw obranych i startych na grubych oczkach tarki. Duś do miękkości. Dodaj ziele i liście laurowe. Dołóż ketchup i koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku pieprzem, solą i cukrem. Na dno naczynia wyłóż warstwę warzyw, przykryj rybą. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Danie odgrzewaj w piekarniku.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ryba-po-grecku,156424,pobitegarybarbary.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz