czwartek, 21 grudnia 2017

Keks orzechowy

Keks orzechowy

Składniki

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 150 g masła 82%
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 g żurawiny
  • 200 g gorzkiej czekolady
 

Przygotowanie

 
Keksówkę o długości ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C.
Cukier ucieramy z miękkim masłem do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masy.

Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.

Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.\

Kiedy uzupełnimy całą keksówkę spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta.
Pieczemy około godzinę. Studzimy w formie i kiedy ciasto będzie zimne wyjmujemy z blaszki, obdzieramy papier i układamy na talerzu. Aby keks jak najdłużej zatrzymał swoją świeżość owijamy go bawełnianą ściereczką.
źródło: https://smaker.pl/przepis-keks-orzechowy,156421,fiolinea.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz