Składniki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 150 g masła 82%
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g posiekanych migdałów
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 g żurawiny
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Keksówkę o długości ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C.
Cukier ucieramy z miękkim masłem do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masy.
Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.
Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.\
Kiedy uzupełnimy całą keksówkę spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta.
Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.
Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.\
Kiedy uzupełnimy całą keksówkę spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta.
Pieczemy około godzinę. Studzimy w formie i kiedy ciasto będzie zimne wyjmujemy z blaszki, obdzieramy papier i układamy na talerzu. Aby keks jak najdłużej zatrzymał swoją świeżość owijamy go bawełnianą ściereczką.
źródło: https://smaker.pl/przepis-keks-orzechowy,156421,fiolinea.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz