sobota, 16 grudnia 2017

Pierś z kurczaka na dziko

Pierś z kurczaka na dziko

Składniki

  • Pierś z kurczaka 400 +500g
  • makaron szpinakowy 160 g
  • Suszona żurawina 70-80 g
  • cukier 2 płaskie łyżeczki
  • Marynata:
  • wino Chianti 150 ml
  • 1 cebula
  • woda 250 ml
  • ziele angielskie 5 sztuk
  • OWOCE JAŁOWCA 5 sztuk
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • imbir mielony szczypta
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • warzywa suszone 2 pełne łyżki
 

Przygotowanie

 
MARYNATA.
Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut.
Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą.
Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.
 
Po trzech dniach osączamy piersi. 

Mięso szybko obsmażamy na patelni z obu stron. Przykrywamy .
Do małego saganka wlewamy 200 ml marynaty, dodajemy żurawinę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Patelnię z mięsem wstawiamy na gaz i podlewamy sosem. Przykrywamy z przerwą na parowanie i dusimy około 10 minut, często podlewając mięso sosem.
Makaron szpinakowy Foglie gotujemy kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. 
Piersi podajemy na makaronie polane sosem

źródło: https://smaker.pl/przepis-piers-z-kurczaka-na-dziko,156289,koral.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz