Składniki
- Pierś z kurczaka 400 +500g
- makaron szpinakowy 160 g
- Suszona żurawina 70-80 g
- cukier 2 płaskie łyżeczki
- Marynata:
- wino Chianti 150 ml
- 1 cebula
- woda 250 ml
- ziele angielskie 5 sztuk
- OWOCE JAŁOWCA 5 sztuk
- 5 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- imbir mielony szczypta
- sok z cytryny 1 łyżka
- warzywa suszone 2 pełne łyżki
Przygotowanie
MARYNATA.
Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut.
Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą.
Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.
Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut.
Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą.
Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.
Po trzech dniach osączamy piersi.
Mięso szybko obsmażamy na patelni z obu stron. Przykrywamy .
Do małego saganka wlewamy 200 ml marynaty, dodajemy żurawinę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Patelnię z mięsem wstawiamy na gaz i podlewamy sosem. Przykrywamy z przerwą na parowanie i dusimy około 10 minut, często podlewając mięso sosem.
Makaron szpinakowy Foglie gotujemy kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Piersi podajemy na makaronie polane sosem
źródło: https://smaker.pl/przepis-piers-z-kurczaka-na-dziko,156289,koral.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz