Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek L
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
- ...
- Krem:
- 400 g chałwy waniliowej
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 250 g margaryny
Przygotowanie
Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30 cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300 g pokruszonej chałwy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną chałwą. Chłodzimy.
źródło: https://smaker.pl/przepis-chalwowiec-ciasto-chalwowe,156409,szefowa-kuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz