Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 8
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 8
- do 1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu*
- 3 średnie surowe jajka
- duży pęczek cienkiego szczypiorku
- 4 pełne łyżki bułki tartej
- przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Brytfanka: wymiar 11/30 cm - wysmarowana tłuszczem i obsypana od środka bułką tartą
Moje dodatki na wierzch pasztetu: plasterki pomidora, oliwa, czarnuszka, gruboziarnista sól
*Wykorzystałam 6 pałek kurczaka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki - wszystko wyłowione z rosołu. Mięso razem ze skórą oddziel od kości i chrząstek. Tak obrane mięso z tłuszczem zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 1/4 szklanki rosołu. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do brytfanki.
Na wierzch pasztetu możesz wyłożyć sugerowane przeze mnie dodatki. Idealne będą również: plasterki papryki, oliwa oraz kolendra, albo mieszanka świeżych ziół ze świeżo mielonym pieprzem, oliwą i oliwkami.
Pasztet piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pasztet można jeść na ciepło i na zimno. Po przestudzeniu umieść go w lodówce. Zawinięty w folii zachowa świeżość przez tydzień. Cudownie smakuje z musztardą lub domową ćwikłą z chrzanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz