Składniki
- 1 kg karkówki
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 300 g podgardla lub surowego boczku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 czerstwe kajzerki
- 3 jajka
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Karkówkę i podgardle kroimy w większą kostkę, smażymy (partiami) na mocnym ogniu do zrumienienia, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, chwilę smażymy i również wrzucamy do naczynia. Dokładamy do tego ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy pokrywką i pieczemy około godziny w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia, wrzucamy kawałki wątróbki. Po tym czasie całość odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na parę godzin. Następnie kajzerki kroimy w mniejsze kawałki i moczymy w sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Mięso przekładamy do foremek do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Taka ilość mięsa zmieściła mi się do foremki o wymiarach: dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pasztet,156433,kardamonovy.htmlTaka ilość mięsa zmieściła mi się do foremki o wymiarach: dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz