Składniki
1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz),2 słodkie czerwone papryki,
½ litrowego słoika ogórków konserwowych,
2 duże cebule,
Na zalewę:
niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml),
1,5 szklanki wody,
¼ szklanki oleju,
1,5 łyżki cukru,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
płaska łyżeczka soli
Na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki,
1 szklanka wody,
1 jajo,
sól,
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części.
W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki.
Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę.
Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować.
Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia i wystudzić.
W naczyniu układać warstwami rybę i warzywa w zalewie. Odstawić na około 12 godzin – składniki muszą się „przegryźć”.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryba-po-japonsku-w-ciescie-nalesnikowym-2W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki.
Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę.
Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować.
Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia i wystudzić.
W naczyniu układać warstwami rybę i warzywa w zalewie. Odstawić na około 12 godzin – składniki muszą się „przegryźć”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz