Składniki
Ciasto:kostka margaryny
1,5 szkl cukru
1/2 szkl wody
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy korzennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki
1,5 słoiczka powideł śliwkowych
2 łyżki zmielonych orzechów
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Sposób przygotowania przepisu:
Piernik last minute z powidłami
Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, miód, przyprawę i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić.
Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć powidłami. Polać polewą i posypać orzechami. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa: Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia.
Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć powidłami. Polać polewą i posypać orzechami. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa: Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piernik-last-minute-z-powidlami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz