czwartek, 14 grudnia 2017

Keks świąteczny

Keks świąteczny


Składniki

  • Keks:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka L (osobno żółtka i białka)
  • 400-500 g bakalii, u mnie: 100 g cedratu kandyzowanego, 100 g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100 g skórki pomarańczowej, 100 g susz
  • ...
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • gorąca woda
  • 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  2. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.

  3. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
źródło: https://smaker.pl/przepis-keks-swiateczny,156250,szefowa-kuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz