Składniki
- Keks:
- 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka L (osobno żółtka i białka)
- 400-500 g bakalii, u mnie: 100 g cedratu kandyzowanego, 100 g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100 g skórki pomarańczowej, 100 g susz
- ...
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- gorąca woda
- 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
Przygotowanie
Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
źródło: https://smaker.pl/przepis-keks-swiateczny,156250,szefowa-kuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz