niedziela, 24 grudnia 2017

Kulebiaczki z pieczarką zamiast uszek do barszczu

Kulebiaczki z pieczarką zamiast uszek do barszczu

Składniki

  • Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1 średnia cebula sól, pieprz, odrobina oliwy
  • Składniki na ciasto drożdżowe: 100 g masła 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 35 g cukru + 1 łyżeczka 150 ml śmietanki 3
 

Przygotowanie

 
FARSZ:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażymy dalej. W początkowej fazie smażenia przykrywam patelnie pokrywką, żeby nieco nam wszystko zaparowało, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażymy, aż wyparuje woda z pieczarek. 
Jeśli uznasz, że farsz jest zbyt „wodnisty” moższ dodać odrobinę kaszy manny, która wchłonie wilgoć.
Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić zaczyn na 10 min aż „urośnie”. Do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli i jajko. W rondlu rozpuszczamy masło. Następnie do miski z mąką dolewamy ciepłą śmietankę . Kiedy drożdże urosną dodajemy je do miski i zaczynamy mieszać ręką. Po połączeniu się składników, powoli dolewamy rozpuszczone masło stale mieszając. Ciasto powinno „odchodzić od ręki”. Ciasto drożdżowe wymaga, aby je chwilę powyrabiać. Gotowe ciasto w misce nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekamy około 30-60 min.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą częścią postępujemy tak samo.
Ciasto rozwałkować ( możesz lekko posypać stolnicę mąką) na prostokąt, niech będzie długi około 40 cm.Dzielimy go wzdłuż na 2 części. Przy dłuższych bokach wykładamy farsz ( patrz zdjęcie poniżej) następnie każdą z części rolujemy tak aby łączenie znalazło sięna spodzie.
Rulon dzielimy na 3 cm kawałki. Smarujemy białkiem, możemy posypać czarnym sezamem dla ozdoby.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 25-30 min aż się pięknie zarumienią.
źródło: https://smaker.pl/przepis-kulebiaczki-z-pieczarka-zamiast-uszek-do-barszczu,156585,rusty-fork.html
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz