poniedziałek, 18 grudnia 2017

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki

  • Farsz
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 2 szklanki suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia.
  • 500 g mąki,
  • garść mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml wrzątku,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek oleju,
  • mąka do posypania.
 

Przygotowanie

 
Grzyby namaczamy w wodzie, aż zmiękną ( najlepiej na noc). Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kapustę kiszoną również gotujemy do miękkości i odcedzamy(w wodzie w której gotowały się grzyby). Grzyby i kapustę kroimy kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę na patelnię wraz z czosnkiem i liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Chwilkę podsmażamy, następnie wrzucamy grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku. Podsmażamy 2 minuty. Wyjmujemy liście i ziele, studzimy.
Ciasto;

Mąki zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło.

Ciasto wałkujemy na około 2-3 mm. Wykrawamy kieliszkiem o średnicy około 3-4 cm kółka. Wykładamy troszeczkę farszu i zlepiamy brzegi, następnie zlepiamy końce ze sobą.

Gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut do wypłynięcia. Podajemy z barszczem lub ulubionym olejem np. rydzowym.
źródło: https://smaker.pl/przepis-uszka-z-kapusta-kiszona-i-grzybami,156375,szpileczkiibabeczki.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz