Składniki
- Farsz
- 300 g kiszonej kapusty,
- 2 szklanki suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- Olej do smażenia.
- 500 g mąki,
- garść mąki ziemniaczanej,
- 500 ml wrzątku,
- 1 jajko,
- 5 łyżek oleju,
- mąka do posypania.
Przygotowanie
Grzyby namaczamy w wodzie, aż zmiękną ( najlepiej na noc). Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kapustę kiszoną również gotujemy do miękkości i odcedzamy(w wodzie w której gotowały się grzyby). Grzyby i kapustę kroimy kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę na patelnię wraz z czosnkiem i liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Chwilkę podsmażamy, następnie wrzucamy grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku. Podsmażamy 2 minuty. Wyjmujemy liście i ziele, studzimy.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę na patelnię wraz z czosnkiem i liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Chwilkę podsmażamy, następnie wrzucamy grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku. Podsmażamy 2 minuty. Wyjmujemy liście i ziele, studzimy.
Ciasto;
Mąki zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na około 2-3 mm. Wykrawamy kieliszkiem o średnicy około 3-4 cm kółka. Wykładamy troszeczkę farszu i zlepiamy brzegi, następnie zlepiamy końce ze sobą.
Gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut do wypłynięcia. Podajemy z barszczem lub ulubionym olejem np. rydzowym.
źródło: https://smaker.pl/przepis-uszka-z-kapusta-kiszona-i-grzybami,156375,szpileczkiibabeczki.htmlMąki zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na około 2-3 mm. Wykrawamy kieliszkiem o średnicy około 3-4 cm kółka. Wykładamy troszeczkę farszu i zlepiamy brzegi, następnie zlepiamy końce ze sobą.
Gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut do wypłynięcia. Podajemy z barszczem lub ulubionym olejem np. rydzowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz