Składniki
- 0,5 kg mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła (82%)
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 6 jabłek
- 1 budyń śmietankowy
- cynamon
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę mieszamy z niecałą szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i olej. Zarabiamy ciasto. Nie powinno być mocno zbite, będzie się trochę kruszyć, ale bez obaw, po upieczeniu będzie pyszne :) Ciasto dzielimy za 2 części i wkładamy do lodówki.
Mąkę mieszamy z niecałą szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i olej. Zarabiamy ciasto. Nie powinno być mocno zbite, będzie się trochę kruszyć, ale bez obaw, po upieczeniu będzie pyszne :) Ciasto dzielimy za 2 części i wkładamy do lodówki.
Masa:
Ubijamy jajka na pianę, dodajemy budyń i 2 łyżki cukru. Całość dalej ubijamy, aż powstanie gładka masa.
Foremkę smarujemy masłem. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozkruszamy na foremce. Następnie uklepujemy rękami, aby ciasto pokryło równo foremkę.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok 20 minut (góra i dół). Gdy dół przypiecze się na złoto wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.
Po wystygnięciu, na wierzch ciasta wlewamy masę. Na masie układamy jabłka - powinny zachodzić na siebie. Jabłka posypujemy cynamonem. Na wierzchu ciasta rozkruszamy drugą część ciasta - tak powstanie kruszonka.
Pieczemy kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
Ubijamy jajka na pianę, dodajemy budyń i 2 łyżki cukru. Całość dalej ubijamy, aż powstanie gładka masa.
Foremkę smarujemy masłem. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozkruszamy na foremce. Następnie uklepujemy rękami, aby ciasto pokryło równo foremkę.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok 20 minut (góra i dół). Gdy dół przypiecze się na złoto wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.
Po wystygnięciu, na wierzch ciasta wlewamy masę. Na masie układamy jabłka - powinny zachodzić na siebie. Jabłka posypujemy cynamonem. Na wierzchu ciasta rozkruszamy drugą część ciasta - tak powstanie kruszonka.
Pieczemy kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
Podajemy na ciepło z bitą śmietaną i lodami lub na zimno.
źródło: https://smaker.pl/przepis-szarlotka-z-kremem-przepis-babci-jadzi,156584,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz