Składniki
- Filety śledziowe 400 g
- Woda 300 ml
- Ocet spirytusowy 100 ml
- cukier 5 łyżek do herbaty
- cebula 3 szt. średnie
- Ziele angielskie 7 szt.
- Listek laurowy 3 szt.
- Pieprz w ziarnach kilka szt.
Przygotowanie
Filety śledziowe należy wymoczyć w wodzie ok. 1 godzinę.
Przygotowanie zalewy.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier, cebulę i przyprawy.
Garnek stawiamy na gazie i całość musimy zagotować.
Zalewę należy wystudzić i zalać filety.
Pojemnik z filetami szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na minimum 1-2 dni.
Gotowe !!!
źródło: https://smaker.pl/przepis-sledzie-w-zalewie-octowej,156467,gotujtosam.htmlDo garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier, cebulę i przyprawy.
Garnek stawiamy na gazie i całość musimy zagotować.
Zalewę należy wystudzić i zalać filety.
Pojemnik z filetami szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na minimum 1-2 dni.
Gotowe !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz