czwartek, 21 grudnia 2017

Śledzie w zalewie octowej.

Śledzie w zalewie octowej.

Składniki

  • Filety śledziowe 400 g
  • Woda 300 ml
  • Ocet spirytusowy 100 ml
  • cukier 5 łyżek do herbaty
  • cebula 3 szt. średnie
  • Ziele angielskie 7 szt.
  • Listek laurowy 3 szt.
  • Pieprz w ziarnach kilka szt.
 

Przygotowanie

 
Filety śledziowe należy wymoczyć w wodzie ok. 1 godzinę.
Przygotowanie zalewy.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier, cebulę i przyprawy.
Garnek stawiamy na gazie i całość musimy zagotować.
Zalewę należy wystudzić i zalać filety.
Pojemnik z filetami szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na minimum 1-2 dni.
Gotowe !!!
źródło: https://smaker.pl/przepis-sledzie-w-zalewie-octowej,156467,gotujtosam.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz