czwartek, 14 grudnia 2017

Drożdżowe racuchy

Drożdżowe racuchy

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 530 g
  • drożdże świeże 30 g
  • mleko 1 szklanka
  • maślanka 500 g
  • jajo 1 szt
  • masło 50 g
  • cukier 30 g
  • Dodatki :
  • olej do smażenia
  • konfitura malinowa
5-6 os.30 minłatwetanie

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z cukrem. Mleko zagrzać z masłem.
  2.  Zdjąć z ognia, gdy masło zupełnie się rozpuści. Dodać jajo i maślankę, wymieszać. 
  3. Do drożdży wsypać mąkę i wlać mleko z maślanką. Wyrobić ciasto. 
  4. Odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  6.  Podawać np. z konfiturą malinową...
źródło: https://smaker.pl/przepis-drozdzowe-racuchy,125557,steve.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz