Składniki
- Ciasto drożdżowe :
- mąka pszenna 530 g
- drożdże świeże 30 g
- mleko 1 szklanka
- maślanka 500 g
- jajo 1 szt
- masło 50 g
- cukier 30 g
- Dodatki :
- olej do smażenia
- konfitura malinowa
Przygotowanie
Drożdże połączyć z cukrem. Mleko zagrzać z masłem.
Zdjąć z ognia, gdy masło zupełnie się rozpuści. Dodać jajo i maślankę, wymieszać.
Do drożdży wsypać mąkę i wlać mleko z maślanką. Wyrobić ciasto.
Odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce.
-
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawać np. z konfiturą malinową...
źródło: https://smaker.pl/przepis-drozdzowe-racuchy,125557,steve.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz