poniedziałek, 25 grudnia 2017

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Składniki

  • Farsz:
  • ok. 200 g suszonych grzybów leśnych, wcześniej namoczonych i odgotowanych
  • 500 g pieczarek, obranych i oczyszczonych
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 2 łyżki bułki tartej (ewentualnie)
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
 

Przygotowanie

 
Pieczarki ścieram na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.
Odgotowane grzyby rozdrabniam blenderem.
Na patelni podsmażam bardzo drobniutko posiekaną cebulę (ważne aby jej nie przypalić), dodaję pieczarki, doprawiam solą oraz pieprzem - smażę do momentu, aż wyparuje z patelni cały płyn. Następnie dodaję zblendowane grzyby i całość jeszcze chwilę podsmażam. Można ewentualnie doprawić do smaku. Farsz odstawiam do wystudzenia.

Dla uzyskania idealnie kremowej konsystencji, farsz można jeszcze dodatkowo zblendować.
Ja robię różnie...w zależności, czy mi się chce, czy nie :) Tak, czy tak uszka i tak są bardzo dobre :)

Następnie dodaję (ewentualnie) bułkę tartą, mieszam.
Wszystkie składniki na ciasto wkładam do malaksera, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, odstawiam na chwilę, aby 'odpoczęło'.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję cienkie placki, kroję kwadraty o boku ok. 3 cm, na środku każdego kwadratu kładę małą łyżeczkę farszu, składam po przekątnej i zlepiam boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączę i mocno zaciskam wokół palca.
Układam uszka na posypanej mąką stolnicy. 
Uszka gotuję w osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnię zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez ok 2 minuty.

Jeżeli uszka przygotowuję do zamrożenia, to zaraz po wypłynięciu na powierzchnię, odcedzam je i przelewam zimną wodą. 

Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-uszka-z-grzybami,156220,kate85.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz