piątek, 15 grudnia 2017

Makowiec - ciasto drożdżowe

Makowiec - ciasto drożdżowe

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 40 g drożdży
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • cukier puder
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy 
do momentu aż rozczyn zacznie unosić się do góry. Zaczyn dodajemy do mąki.

  1. Żółtka ubijamy z cukrem. Przelewamy do mąki z zaczynem, dodajemy 
  2. pozostałe mleko, szczyptę soli. Wyrabiając dodajemy masło.
  3.  Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, odstawiamy je 
  4. do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części a następnie rozwałkowujemy cienko
  2.  na prostokąt o boku długości naszej keksówki. 
  3. Wykładamy masę makową (zostawiając po brzegach 
  4. około 2cm wolnego miejsca), po czym zwijamy ciasno i dokładnie zaklejamy.
  5.  Przekładamy do keksówek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. 
Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia.

źródło: https://smaker.pl/przepis-makowiec-ciasto-drozdzowe,156252,szefowa-kuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz