Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 40 g drożdży
- 60 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 1 puszka gotowej masy makowej
- cukier puder
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
do momentu aż rozczyn zacznie unosić się do góry. Zaczyn dodajemy do mąki.
Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy.
Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia.
źródło: https://smaker.pl/przepis-makowiec-ciasto-drozdzowe,156252,szefowa-kuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz