Składniki
- Karp- 2 płaty (u mnie 1200 kg)
- Pieczarki- 50 dag
- Masło- 1/4 kostki
- mąka pszenna- do panierowania ryby
- Sól- do smaku
- Pieprz- do smaku
- tłuszcz- do smażenia i wysmarowania naczynia
Przygotowanie
Płaty rybne z każdej strony posyp solą i pieprzem. Panieruj w mące. Smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Pieczarki pokrój w plastry, smaż na patelni do czasu aż pozbędą się nadmiaru wody. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem. Wyłóż karpia. Przykryj pieczarkami. Posyp startymi wiórkami masła (wcześniej je zamróź, łatwiej się zetrze). Zapiekaj przez pół godziny w 180 stopniach C.
źródło: https://smaker.pl/przepis-swiateczny-karp-z-pieczarkami,156425,pobitegarybarbary.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz