piątek, 15 grudnia 2017

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • cukier puder
> 6 os.60 minłatwetanie

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej, kremowej masy. 
  2.  Następnie ciągle miksując dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej,
  3.  sok z cytryny 
  4. oraz skórkę ze startej cytryny. (cytrynę zanim zetrzemy należy sparzyć).
  5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,
  6.  boki smarujemy tłuszczem i wlewamy gotową masę. 
  7. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu 
  8. posypujemy cukrem pudrem. 
  9. *możemy również użyć mniejszej tortownicy wtedy ciasto będzie wyższe, bądź keksówki
  10. źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-cytrynowe,125763,habibichi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz