piątek, 15 grudnia 2017

Królik duszony w winie z rodzynkami

Królik duszony w winie z rodzynkami

Składniki

  • 1 tuszka królika (ok 1,2 kg)
  • 100 g rodzynków
  • 4-5 moreli
  • 2 szalotki
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml białego półwytrawnego wina lub cydru
  • 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • biały pieprz
  • pieprz ziołowy
  • Sól morska
  • 3 liście laurowe
  • mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie: 4 goździki, kawałek kory cynamonu (ok 2 cm)
 

Przygotowanie

 
Królika pokroić na kawałki. Posypać białym pieprzem oraz ziołowym, odstawić na godzinę. Obtoczyć w mące.
Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półkrążki.
W głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić szalotkę z marchwią. Włożyć liście laurowe, goździki i cynamon, ułożyć kawałki królika, posypać rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami, posolić do smaku zalać winem, zagotować. Gdy zawartość patelni zacznie mocno bulgotać, dolać szklankę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 90 minut. Podczas duszenia podlewać pozostałym bulionem, żeby mięso się nie przypaliło.
Taka potrawa dobrze smakuje z kawałkiem białego pieczywa albo z ugotowaną na sypko gryczaną kaszą (niepaloną).
źródło: https://smaker.pl/przepis-krolik-duszony-w-winie-z-rodzynkami,156282,mariwanna.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz