Składniki
- Pierniczki:
- 250 g miodu
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki sody
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1/2 łyżki cynamonu
- marmolada
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut.
Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pierniczki-nadziewane-marmolada-i-kandyzowana-skorka-pomaranczowa,156356,dagita.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz