wtorek, 21 marca 2017

Bułeczki z prażonymi jabłkami

Desery

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g)
  • 3 jaja
  • łyżka cukru
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 4 dorodne jabłka
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania bułeczek oraz cukier puder i woda do sporządzenia lukru.

Przygotowanie

 
Umyte jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki. Do garnuszka wlewam odrobinę wody i wrzucam pocięte jabłka. Prażę, aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Drożdże ucieram z łyżką mąki, a następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łącze. Zaczyn przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. Jajka ucieram z cukrem i solą. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie wlewam ciepłe masło. Wyrabiam tak długo, aż tłuszcz się wchłonie. Gotowe ciasto przykrywam i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego placuszki na środku, których układam po łyżce prażonych jabłek. Następnie brzegi ciasta sklejam ze sobą w taki sposób, żeby powstały okrągłe bułeczki. 
Bułeczki pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Następnie smaruje je mlekiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piekę ok. 25 minut na złoty kolor. 
Gotowe bułeczki możesz polukrować.
źródło: https://smaker.pl/przepis-buleczki-z-prazonymi-jablkami,124537,akademia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz