Składniki
- boczek świeży 1 kg
- Dla marynaty:
- woda 1 litr
- łupinka cebulowa z 7 cebuli (można więcej)
- Sól 200 g
- liście laurowe 2 szt.
- ziarna ziela angielskiego 15 szt.
- Dla smarowania:
- czosnek (ja biorę 5 główek)
- papryka mielona ostra
- pieprz czarny mielony
- liście laurowe
Przygotowanie
Boczek pokroić w duże kawałki ok. 7 x 7 cm.
Wlać wodę do garnka, dodać sól, zioła angielskie, liście laurowe i łupinkę cebulową (w warzywniaku można nazbierać bez problemu). Zagotować, dodać do marynaty kawałki boczku, gotować jeszcze 15-20 minut.
Zdjąć garnek z ognia i trzymać boczek w marynacie od 6 do 8 godzin. Woda w garnku powinna całkowicie pokrywać boczek.
Potem wyjąć kawałki boczku z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek i liści laurowe (według mnie im więcej tym lepiej) drobne posiekać i wymieszać.
Wysmarować kawałki boczku papryką, pieprzem i mieszanką z czosnku i liści laurowych. Każdy kawałek osobno zawinąć w folię aluminiową i dać do zamrażarki na 8-10 godzin. I po odmrożeniu można jeść. Pyszny z razowym chlebem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-boczek-marynowany-po-syberyjsku,121072,fioreborne.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz