czwartek, 16 marca 2017

Boczek marynowany po Syberyjsku

Przekąski

Składniki

  • boczek świeży 1 kg
  • Dla marynaty:
  • woda 1 litr
  • łupinka cebulowa z 7 cebuli (można więcej)
  • Sól 200 g
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziarna ziela angielskiego 15 szt.
  • Dla smarowania:
  • czosnek (ja biorę 5 główek)
  • papryka mielona ostra
  • pieprz czarny mielony
  • liście laurowe

Przygotowanie

 
Boczek pokroić w duże kawałki ok. 7 x 7 cm.
Wlać wodę do garnka, dodać sól, zioła angielskie, liście laurowe i łupinkę cebulową (w warzywniaku można nazbierać bez problemu). Zagotować, dodać do marynaty kawałki boczku, gotować jeszcze 15-20 minut.
Zdjąć garnek z ognia i trzymać boczek w marynacie od 6 do 8 godzin. Woda w garnku powinna całkowicie pokrywać boczek.
Potem wyjąć kawałki boczku z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek i liści laurowe (według mnie im więcej tym lepiej) drobne posiekać i wymieszać.
Wysmarować kawałki boczku papryką, pieprzem i mieszanką z czosnku i liści laurowych. Każdy kawałek osobno zawinąć w folię aluminiową i dać do zamrażarki na 8-10 godzin. I po odmrożeniu można jeść. Pyszny z razowym chlebem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-boczek-marynowany-po-syberyjsku,121072,fioreborne.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz