sobota, 18 marca 2017

Kartacze / Pyzy z mięsem

Dania główne

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ...
  • Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko L
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • ...
  • Do okraszenia:
  • 300 g chudego boczku
  • 3 duże cebule

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczaną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki.
Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki.
Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do miękkości. Układamy na ugotowane kartacze.
źródło: https://smaker.pl/przepis-kartacze-pyzy-z-miesem,124405,szefowa-kuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz