Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- pół litra spirytusu
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 400 ml mleka
- 1 tabliczka białej czekolady
Przygotowanie
Wiórki zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakieś 2 tygodnie. Pamiętajcie żeby je codziennie mieszać. Po tym czasie wiórki odcedzamy i wyrzucamy. Kokosowy spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym, kokosowym i 300 ml zwykłego mleka. Składniki łączcie powoli, sukcesywnie, żeby likier się nie zważył. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 100 ml zwykłego mleka, studzimy. Dolewamy do likieru, dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do butelek, wkładamy do lodówki. Likier po pobycie w lodówce, jeszcze zgęstnieje. Jeżeli lubicie bardzo słodkie likiery, możecie podwoić ilość czekolady.
źródło: https://smaker.pl/przepis-likier-kokosowy-z-biala-czekolada,121101,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz