Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczka soli
Przygotowanie
Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarowaną olejem lub formujemy kształt klasycznej pizzy zawijając brzegi.
Na ciasto układamy ulubione składniki. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-na-pizze-bez-wyrastania-bez-rosniecia-najszybsze-najlepsze,124404,szefowa-kuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz