Składniki
6 sporych ziemniaków (1,2 kg)
1 cebula
1 jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
sól
pieprz
olej do smażenia
dodatkowo:
jogurt naturalny
drobno posiekany szczypiorek
1 cebula
1 jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
sól
pieprz
olej do smażenia
dodatkowo:
jogurt naturalny
drobno posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania przepisu:
Prawie tradycyjne placki ziemniaczane
1. Ziemniaki i cebulę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym Podajemy z kleksem jogurtu i posiekanym szczypiorkiem lub z dowolnymi innymi dodatkami, według uznania.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/prawie-tradycyjne-placki-ziemniaczane-4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz