środa, 29 marca 2017

Prawie tradycyjne placki ziemniaczane

Prawie tradycyjne placki ziemniaczane

Składniki

6 sporych ziemniaków (1,2 kg)
1 cebula
1 jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
sól
pieprz
olej do smażenia

dodatkowo:
jogurt naturalny
drobno posiekany szczypiorek

 

Sposób przygotowania przepisu:

Prawie tradycyjne placki ziemniaczane
1. Ziemniaki i cebulę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym Podajemy z kleksem jogurtu i posiekanym szczypiorkiem lub z dowolnymi innymi dodatkami, według uznania.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/prawie-tradycyjne-placki-ziemniaczane-4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz