Składniki
- 120 g herbatników
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu
- 400 g zmielonego twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki
- 1 białko
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- mus malinowy:
- 1 opakowanie galaretki, 1 szklanka wrzątku, 250 g mrożonych malin
Przygotowanie
Herbatniki blendujemy na piasek. Dodajemy roztopione masło oraz miód. Mieszamy. Powinien powstać nam w konsystencji mokry piasek. Następnie blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej foremki wkładamy ok 1,5 łyżki masy i delikatnie małą łyżeczką uciskamy tak żeby zgnieść i wyrównać masę. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 4-5 minut.
Do miski wrzucamy twaróg, cukry, mąkę oraz białko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód z herbatników i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
Wierzch serniczków możemy udekorować na wiele wiele sposobów. Np świeżymi owocami latem, albo konfiturą o dowolnym smaku, galaretką albo też przygotowanym i przestudzonym musem.
* Maliny zblendować w zamykanym naczyniu następnie przecedzić przez sitko tak aby usunąć pestki. Dodać galaretkę roztopioną w szklance wrzątku i jak przestygnie delikatnie polać nimi serniczki.
Chłodzić ok. 1 h przed podaniem.
* Maliny zblendować w zamykanym naczyniu następnie przecedzić przez sitko tak aby usunąć pestki. Dodać galaretkę roztopioną w szklance wrzątku i jak przestygnie delikatnie polać nimi serniczki.
Chłodzić ok. 1 h przed podaniem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-mini-serniczki-kokosowe,121213,habibichi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz